‘120 bijkomende vrijwillige overuren netto: ook voor de bouw

‘120 bijkomende vrijwillige overuren netto: ook voor de bouw

U las het al in de bouwflash van vorige week vrijdag: ook de bouwsector komt in aanmerking voor de tijdelijke steunmaatregel ten gevolge van de COVID-19-pandemie op basis waarvan tijdens het vierde kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2021 in de cruciale sectoren 120 bijkomende vrijwillige overuren zouden kunnen worden gepresteerd.

Wat betekent dat concreet voor u als aannemer? Uw werknemers kunnen op basis van deze tijdelijke steunmaatregel op een relatief eenvoudige wijze overuren presteren. Die overuren zijn netto: ze worden uitbetaald tegen 100% zonder overloontoeslag noch inhaalrust en zijn vrijgesteld zowel van sociale bijdragen als van bedrijfsvoorheffing.

Dit kwartaalquotum van 120 bijkomende vrijwillige overuren moet effectief worden gepresteerd tijdens het kwartaal in kwestie. Het niet-opgebruikte saldo kan niet naar de volgende kwartalen worden overgedragen. Als de werknemer tijdens het eerste kwartaal 2021 maar 70 bijkomende vrijwillige overuren presteert, zal hij de bijkomende 50 vrijwillige overuren die niet gebruikt worden tijdens het eerste kwartaal, niet kunnen overdragen naar de volgende kwartalen.

Het gaat ten slotte om een bijkomend quotum vrijwillige overuren dat gelinkt is aan het reeds bestaande systeem van de vrijwillige overuren. De geldende regels voor dat bestaande systeem van vrijwillige overuren moeten dus wel degelijk worden nageleefd, namelijk het sluiten van een voorafgaande overeenkomst tussen de werkgever en de werknemer. Daarvoor is er een model beschikbaar via onze diensten. Ook de dagelijkse en wekelijkse grenzen bepaald door deze regeling (max. 11 uur/dag en 50 uur/week) moeten worden nageleefd.

Deze maatregel zal verlengd worden voor het tweede kwartaal van dit jaar. De verlenging is opgenomen in het wetsontwerp houdende tijdelijke ondersteuningsmaatregelen ten gevolge van de COVID-19-pandemie dat vorige week in het Parlement is ingediend en naar verwachting spoedig zal worden goedgekeurd.

! Dit is een uitzonderlijke en tijdelijke uitbreiding van het systeem van de vrijwillige overuren met als ‘extraatje’ het feit dat er geen toeslagen verschuldigd zijn en evenmin sociale en fiscale lasten. Alle overige bestaande systemen en regels blijven daarnaast gewoon gelden.

Kalender

Bekijk onze kalender en blijf op de hoogte van interessante evenementen en opleidingen. 

juni

z m d w d v z
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30